Ramazan ayı, genellikle 1 ay boyunca oruç tuttuğumuz bir ay olarak geçer. Yemek yapmak sorun olmasa da her gün farklı bir sürü çeşit yemek yapmak bir süre sonra zor gelmektedir. Bu sebeple de sahurda yenmesi için yapılan yiyecekler pratik ve hızlı bir şekilde hazırlanan yiyeceklerdir. Sahurda aperatif yiyecekler tercih edildiğinden mide açısından yiyeceklerin hafif olmasına dikkat edilir. Sahurda yenebilecek çeşit olarak fazla yiyecek bulunmaktadır. Bu makalede sahurda yenen, gün boyu acıktırmayan ve aynı zamanda da susatmayan yiyeceklere değinerek oruç tutmanızı daha kolay bir hale getireceğiz.
Menemen
Menemen aperatif yiyeceklerden biri olup aynı zamanda da tüm gün boyunca acıktırmayan ve susatmayan yiyecekler arasında yer alır. Ayrıca menemenin yapımı da basit olduğu için sahurda sofrada bulunan yiyecekler arasında tercih edilmektedir. Menemenin nasıl yapıldığını bilmeyenler için de tarifi ve yapması çok kolaydır. İlk önce tavaya yağı konulur. Tavaya yağı koyduktan sonra yağın iyice kızışmasını bekledikten sonra biberleri küp küp şeklinde doğrayarak tavaya atılır. Daha sonrasında ise domatesleri küçük bir şekilde doğrayarak o da tavaya atılır.
Ve domates ile biberlerin iyice karıştırılarak kavrulması beklenir. Bütün malzemeler kavrulduktan sonra içine ne kadar yenmek isteniyor ise o kadar yumurta kırılmalıdır. Tavanın içine yumurta katılmadan önce iyice çırpılarak tavaya atılır. Birkaç dakika kızarması beklendikten sonra ay gazdan alınabilir. İşte menemen yapması bu kadardır. Menemeni soğanlı ya da soğansız yaparak sahurda tüketilebilir. Gün boyu asla susatmaz.
Makarna
Makarna da yapım olarak basit ve pratikte hızlı bir şekilde yapıldığından dolayı gece sahurda yapılması tercih edilen yiyecekler arasında yer almaktadır. İçerisinde barındırdığı protein ve vitaminler sayesinde sağlık açısından da en çok yenmekte olan besin kaynağıdır. Sahurda ne yesem diye düşünenler için muhteşem bir yiyecek seçeneği olarak karşımıza çıkar. Makarnanın ağır bir yiyecek olmaması sebebiyle de gün boyu acıktırmayan bir yapısı bulunmaktadır. Aynı zamanda da gün boyu oruç tutan bireyleri susatmamaktadır. Makarnanın yapılışına bakacak olur isek eğer;
İlk öncelikle makarna için ay gaza tencereye belli bir miktarda su koyulması gerekir. O su kaynadıktan sonra içine makarnalar atılır. Makarnaya tuz ve baharatlarda atıldıktan sonra makarna suyunu çekene kadar ağzı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişmelidir. Makarna piştikten sonra ay gazın altı kapatılmalıdır. Makarnayı isteğe göre soslu ya da sossuz bir şekilde yapabilirsiniz. Fakat soslu makarna gün içerisinde oruçken susatabileceği için sossuz bir şekilde yapılması tavsiye edilir. Makarna sahurda yenmek için güzel bir tercih olmakla birlikte çok hafif bir yiyecektir ve gün içerisinde tok tutma özelliğine sahiptir.
Yumurta
Yumurta insanların günlük hayatta çok fazla yediği ve tercih ettiği bir yiyecek ürünü olduğu için gece sahurda da yenmesi muhtemel bir olasılık olarak karşımıza çıkar. Yumurta içerisinde barındırdığı protein ve vitaminler açısından sağlıklı bir şekilde beslenmek için yenmesi gereken bir yiyecektir. Sahurda yumurtanın çok fazla tercih edilmesinin sebebi ise genel olarak gün boyu tok tutmasından kaynaklı olduğu doktorlar tarafından söylenmektedir. Yumurta insanlar için vazgeçilmez bir ürün haline gelmiştir. Yumurta başka ürünlerle birleştiğinde sahurda yendiği zaman aşırı su tüketimine sebebiyet verebilir. Bu yüzden yumurta genellikle sahurda sucuk, sosis gibi ürünlerle pişirilmez. Daha çok sahurda yumurta ya sahanda olacak şekilde tavada pişirilerek ya da haşlanma şeklinde yapılması gerekir. Ve aşırı tuz ya da baharat katımı da sahurda susamaya neden olabilir. O yüzden de bunları olabildiğince az tutmaya çalışılarak susama bir şekilde giderilebilir. Yumurta sahurda mutlaka yenmesi ve tüketilmesi gereken bir yiyecek türüdür.
Süt
Süt de sahurda tüketilerek su ihtiyacı bir şekilde giderilebilir. Süt de yumurta gibi içerisinde birçok protein ve vitamin bulundurur. Bu açıdan bakacak olur isek;
Sahurda pratik ve hızlı bir şekilde sütlü çorba hazırlanarak afiyetle yenebilir. Sütlü çorba da basit bir tariftir ve kolay bir şekilde hazırlanabilir. Sütlü çorba tarifinin nasıl yapıldığına bakacak olur isek unu hızlı bir şekilde tencerede yağda kavrulur. Daha sonrasında ise süt ve su birleştirilir. Tencereye yavaş bir şekilde süt ve su karışımı dökülerek tencerenin altı kısılır. Ve çorba kaynama bırakılır. Çorba belirli bir süre kaynadıktan sonra içerisine tel şehriler eklenerek karıştırılır. Yaklaşık bir 5 dakika daha karıştırıldıktan sonra tel şehriler rengini aldıktan sonra kapatılır. Sahurda kahvaltı tarzında değil de daha çok yemek şeklinde yapmak isteyen kişiler için birebir tarif olarak karşımıza çıkar. Basit yapımıyla birlikte sahurda afiyetle bir şekilde yenebilir.
Yeşil Sebzelerden Oluşan Salata